Lekker shoppen van zijn zuurverdiende centen

‘Zovéél? Dat betaal ik echt niet, ze zijn amper bij mij!’ Kinderalimentatie is vaak een heikel punt bij een scheiding. Vaders vinden het bedrag al snel te hoog. Hij die eerst klaagde dat je hem nóóit uitkleedde beweert nu het tegenovergestelde. Jij gaat shoppen van zíjn zuurverdiende centen.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik kan prima mijn eigen jurkjes betalen. Dat deed ik ook toen ik nog samenwoonde. Kinderalimentatie is voor de kosten van de kinderen. Je kunt uit elkaar gaan als partners, maar niet als ouders. En dus blijf je beiden verantwoordelijk, ook in financieel opzicht. Oók als je kind niet bij je in huis woont; het geen elektriciteit waarbij je betaalt naar verbruik.

Eén kind kost gemiddeld 17% van het besteedbaar gezinsinkomen, twee kinderen 26%, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. Bij het vaststellen van de kinderalimentatie wordt gekeken naar de kosten van het kind vóór de scheiding, het gezinsinkomen vóór de scheiding en jullie draagkracht.

Het mooiste is natuurlijk als je er onderling uitkomt, eventueel met hulp van een (financieel) mediator. Op internet zijn veel rekentools te vinden waarmee je zelf een alimentatieberekening kunt maken. Dit geeft in de regel een goede indicatie van de kinderbijdrage. Het is natuurlijk het mooist als je onderling een bedrag kunnen vaststellen. Een mediator kan hulp bieden als je niet op één lijn zit. Je kunt ook samen één advocaat nemen die jullie beider belangen behartigt. Als de verhoudingen op scherp staan, heb je waarschijnlijk meer aan een eigen advocaat. Kom je er dan nog niet uit, dan beslist de rechter. Die hanteert daarbij de wettelijke alimentatienormen.  

Mij hielp het om steeds weer zakelijk te blijven. Bij een vechtscheiding is dat supermoeilijk, ik weet het. Je wenst je ex alles toe, behalve voorspoed en geluk. Je bent verdrietig, boos, teleurgesteld en ga zo maar door. Als het jullie lukt om je emoties te parkeren en het belang van jullie kind of kinderen steeds weer voorop te stellen, dan komt het goed, echt!

Hoe vaak gebeurt het niet dat vaders schermen met de alimentatie en moeders met de omgangsregeling? Afspraken als wapen in deze heftige strijd. En wie is de grote verliezer? Juist, jullie kind of kinderen. Dat wil je niet, toch? Het beste wat je je kind kunt geven is een vader en een moeder die niet haatdragend zijn naar elkaar. Begraaf de financiële strijdbijl en probeer je eens te verplaatsen in de ander. Dat levert tenminste echt wat op, namelijk het geluk van je kind. En dat is onbetaalbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *