Je ex, je kind, de omgangsregeling en corona

We moeten door de coronacrisis zoveel mogelijk binnenblijven. Maar hoe pas je deze regel toe als je gescheiden bent? Kan de omgangsregeling met de andere ouder nog op dezelfde manier doorgaan? Wat doe je als je ex-partner klachten heeft?   

Heb je co-ouderschap? Dan is het verstandig om te kijken of je het aantal verplaatsingen tussen jouw huis en zijn huis kunt beperken. Kies er bijvoorbeeld voor om je kind om de week naar de andere ouder te laten gaan in plaats van om de paar dagen. Dat helpt verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Is je ex-partner ziek, dan gelden andere regels. Fysiek contact is alleen mogelijk als er geen symptomen zijn. Zoals: hoesten, niezen, keelpijn, benauwdheidsklachten of meer dan 38 graden koorts. Je kunt in dat geval natuurlijk altijd je kind laten videobellen. Heeft je kind zelf klachten? Wissel dan niet. Je bent verder van huis als jij en je ex beiden ziek worden. Je kind mag weer naar de andere ouder als hij 24 uur klachtenvrij is.

Extra werkdruk

Maar: wat als je moet werken? Door het coronavirus heb je het nu waarschijnlijk nog drukker gekregen dan je al had. Opeens ben je werknemer en juf tegelijk. Dat is niet altijd makkelijk. Blijf vooral ook goed voor jezelf zorgen.

Overleg met je ex en vraag of hij of zij jullie kind tijdelijk extra kan opvangen. Zo kun jij in die tijd je werk doen. Het is de verantwoordelijkheid van jullie beiden om deze periode zo soepel mogelijk te laten lopen. Voor iedereen. Fijne bijkomstigheid: als je kind ziet dat jullie op een normale manier overleggen, geeft hem dat vertrouwen. En dat kan hij nu goed gebruiken.

Je kind heeft jullie allebei nodig

Het gebeurt dat ouders het coronavirus aangrijpen om de omgang met de andere ouder te frustreren. Vergeet alsjeblieft niet dat je kind beide ouders nodig heeft. Het is belangrijk dat je kind jullie allebei kan blijven zien. Ook nu, of misschien wel juíst nu. Vergeet niet dat het ook voor je kind een heel rare en spannende tijd is. Er is al zoveel veranderd!

Ga als het even kan het gesprek aan met je ex-partner als je zorgen hebt over de omgangsregeling. Vraag hoe hij of zij erin staat? Wees begripvol, flexibel en eerlijk. De andere ouder is een primaire hechtingsfiguur voor je kind. Het is belangrijk om het contact ook nu in stand te houden.

4 gedachten over “Je ex, je kind, de omgangsregeling en corona

 • 13 januari 2021 om 5:02 am
  Permalink

  Wow, this paragraph is good, my sister is analyzing these things, therefore I am going to tell her. Anni Burty Munniks

  Beantwoorden
 • 17 januari 2021 om 12:47 am
  Permalink

  Well I sincerely enjoyed reading it. This article offered by you is very helpful for accurate planning. Jodi Ade Pfeifer

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *