Wel Tozo als je samenwoont, niet als je gescheiden bent en alimentatie krijgt

Voor ZZP’ers is er nu de Tozo, de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo). Dit om de economische gevolgen van het coronavirus te kunnen opvangen. Gek genoeg is het zo dat bij ondernemers die getrouwd zijn of samenwonen, het inkomen van de partner niet wordt meegeteld bij de aanvraag. Ben je gescheiden, maar ontvang je partneralimentatie? Dan rekenen ze deze bijdrage mee wel mee als inkomen.

De Tozo-regeling is een variant op de Bbz-regeling (besluit bijstandsverlening zelfstandigen). Normaal gesproken geldt bij deze regeling een inkomens- en vermogenstoets. Bij de Tozo-regeling zijn die komen te vervallen. Iedere ondernemer die door de coronacrisis onder het sociaal minimum komt en aan de voorwaarden voldoet, heeft recht op de Tozo-uitkering. Doordat bepaalde criteria zijn losgelaten, kan de regeling sneller worden uitgevoerd.

Tot zover hulde aan de overheid, want zo heb je als alleenstaande zelfstandig ondernemer in ieder geval iets aan inkomen als je inkomsten door de coronacrisis teruglopen. Maar het blijft krom dat het inkomen van je partner niet meetelt bij de toetsing, maar het inkomen van je ex-partner wel.

Principekwestie

Linda is ondernemer, gescheiden en heeft twee kinderen die nu tijdelijk volledig bij haar wonen. “Ik kreeg een afwijzing op de Tozo omdat partneralimentatie onder inkomen valt. Ik wil niet klagen, ik krijg alimentatie en ben daar blij mee. Maar het gaat mij om het principe. Een kennis van mij van wie haar partner heel goed verdient, krijgt wel Tozo. Ik vind dat niet kloppen.”

Linda: Ik kreeg een afwijzing op de Tozo omdat partneralimentatie onder inkomen valt. Een kennis van mij van wie haar partner heel goed verdient, krijgt wel Tozo. Ik vind dat niet kloppen.

Reparatiewet

Linda deed navraag bij de uitvoerend ambtenaar in haar woonplaats. Die verklaarde volgens Linda dat deze scheefstand waarschijnlijk komt door de snelheid waarmee de regeling uit de grond is gestampt. Het is niet Linda’s bedoeling om gal te spuien over wat er allemaal misgaat. Ze wil vooral dat er op hoger niveau aan de bel getrokken wordt. “Men zegt dat er waarschijnlijk een reparatiewet komt. Maar dat is mosterd na de maaltijd voor sommigen.”

6 gedachten over “Wel Tozo als je samenwoont, niet als je gescheiden bent en alimentatie krijgt

 • 12 januari 2021 om 11:26 pm
  Permalink

  When some one searches for his essential thing, so he/she wants to be available tha inn detail, so that thing is maintained over here. Sharl Vidovik Louella

  Beantwoorden
 • 13 januari 2021 om 4:34 pm
  Permalink

  I am so grateful for your post. Really thank you! Great. Fredrika Ellsworth Roman

  Beantwoorden
 • 17 januari 2021 om 9:16 pm
  Permalink

  Only wanna comment that you have a very decent internet site, I the design it really stands out. Florella Hasty Calv

  Beantwoorden
 • 18 januari 2021 om 1:11 am
  Permalink

  Just beneath, are various absolutely not related internet sites to ours, however, they may be surely worth going over. Loraine Johann Bergmann

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *